Wat is de sleutel naar vitaliteit?

Hoe vitaal ben jij eigenlijk?
We willen allemaal oud worden, maar niemand wil zich oud voelen. Hoe zorg je nu voor een vitaal en gezond leven zodat oud worden een fijn vooruitzicht wordt? In deze post vertel ik je meer over hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op jouw gezondheid. Zodat je beseft dat stress, ongemakken en ziekten, niet zomaar uit de lucht komen vallen. Jij bent namelijk zelf de spil van jouw leven en jouw gezondheid en vitaliteit. Natuurlijk zijn we als mens erfelijk belast en weet je nooit wat je boven het hoofd hangt. Maar een gezonde leefstijl is en blijft de sleutel naar vitaliteit.
Toegenomen welvaart, meer ziekten
Als je kijkt naar ziekte- en sterftecijfers binnen de westerse samenleving, dan liegen deze er niet om als het gaat om welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en kanker. Welvaartsziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door een sterk gestegen levensstandaard. Hiermee wordt bedoeld de huidige eetgewoonten en leefstijl alsook de manier waarop de moderne samenleving is vormgegeven en de stress die dat met zich meebrengt.
Welvaartsziekten worden vooral gevoed door de overvloedige levensstandaard van tegenwoordig. Onder andere de huidige levensstijl wordt als een van de belangrijke oorzaken genoemd. Denk daarbij aan: veel suikerrijke, zoute en vette voeding plus overmatig eten en te weinig lichaamsbeweging, roken en overmatig alcoholgebruik. Daarnaast speelt ook de toegenomen werk- en prestatiedruk in de westerse maatschappij een rol, want die zorgt voor een toename van stress. Gecombineerd met de westerse levensstijl zorgt dat alles voor een stijging van welvaartsziekten in de afgelopen decennia.
Hoe kunnen welvaartsziekten worden ingedamd?
Het antwoord op deze moderne ziekten ligt in een aanpassing van de huidige levensstijl. Eigenlijk is er sprake van een frictie tussen hoe de mens gebouwd is (DNA) en hoe hij zijn omgeving in de loop der tijd gecreëerd heeft. De toegenomen welvaart heeft geleid tot meer beschikbaar voedsel, meer gemakzucht en minder noodzaak tot beweging. Dit alles komt de gezondheid niet ten goede. De mens is niet gemaakt om continu te eten, stil te zitten of gestresst te zijn. Dus eist dit zijn tol en is er een grote behoefte aan een kentering van deze paradoxale gezondheidssituatie van meer welvaart, meer ziekten. Hoog tijd voor een weg terug naar echte gezondheid en dus vitaliteit. Maar hoe doe je dit?
Wat zijn de pijlers van vitaliteit?
De leus voorkómen is beter dan genezen, geldt niet voor niets. Zeker als het gaat om welvaartsziekten kun je zelf een grote rol spelen om jouw gezondheid positief te beïnvloeden. Hoe kun je nu zelf voorkómen dat je welvaartsziekten krijgt? Het antwoord ligt in de pijlers van vitaliteit. Maar wat is vitaliteit eigenlijk? Als je je vitaal voelt, dan beschik je over voldoende energie om te leven. Het gaat er dus om dat je kracht vindt – en ook houdt – om optimaal te leven. Zowel fysiek als mentaal moet je over voldoende energie beschikken om gelukkig en gezond door het leven te bewegen. Wie niet vitaal genoeg is, voelt zich futloos, neerslachtig, lamlendig of moe. Vitale mensen zijn juist energiek, hebben zin om dingen te ondernemen, hebben een opgewekt humeur en zijn gelukkiger.
De leefstijl pijlers die de vitaliteit bepalen, zijn: voeding, ontspanning, slaap, beweging, mindset en verbindingen.
Vulling of voeding?
Als je vraagt aan mensen of ze gezond eten, antwoorden veel mensen met ja. Helaas lukt het de voedingsmiddelen industrie maar al te goed om consumenten om de tuin te leiden met zogenoemde gezonde snacks en drankjes, waarin boordevol verborgen suikers of zout verstopt zit. Het is dan eerder buikvulling dan buikvoeding. Gezonde voeding begint bij het eten van veel (warme) groenten en het drinken van zuiver water. En veel is meer dan 200 gram groeten per dag. Groenten leveren niet alleen de nodige vitaminen en mineralen, ze zijn ook (brood)nodig voor een gezonde darmflora. En juist deze darmflora bepaalt in sterke mate je algehele gezondheid en vitaliteit.
Aanraken, gelukkig gezond
Ontspanning is een andere factor die zeer bepalend is voor je gevoel van vitaliteit. Ontspanning is namelijk een voorwaarde voor een gezonde vertering van voedsel, voor gezonde prestaties, een creatieve geest, slaap, prettige verbindingen en meer. Het bewaken van de balans tussen inspanning en ontspanning is dus erg belangrijk. Te veel belasting leidt tot stress. Daarom werkt massage ook zo effectief. Het is een van de beste manieren om tot een diepe ontspanning te komen dankzij het lichaamseigen hormoon oxytocine. Zie ook mijn andere blog over: Aanraken maakt gelukkig en gezond.
Balans tussen rust en activiteit
Tijdens rust herstelt je lichaam. En de meeste rust krijg je tijdens je slaap. Tegenwoordig hebben heel veel mensen slaapproblemen. Moeite om in slaap te komen of goed door te slapen. Hieraan kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Een daarvan is te veel drukte of dagelijkse belasting. Piekergedrag, zorgen, maar ook factoren zoals toegenomen kunstlicht.
Om goed te kunnen slapen is het bovendien nodig dat je overdag voldoende beweegt. En het behoeft weinig toelichting dat regelmatige beweging leidt tot een gezonder lichaam. Alleen lukt het mensen vaak niet om het aanbevolen half uurtje beweging per dag waar te maken. Een kwestie van prioriteiten? Zo simpel ligt het helaas niet altijd bij iedereen. Alles begint met bewustwording en keuzes maken, ook wat betreft sport en beweging.
Een gezonde geest, een gezond lichaam?
Een zeer bepalende factor voor je vitaliteit is je mindset of geestesgesteldheid. Hoe kijk je naar de realiteit? Heb je doorgaans een positieve bril op of zie je alles met een negatieve waas voor ogen? Dat wat je denkt, is bepalend voor hoe je je dagelijkse leven ervaart. Positiviteit en vertrouwen trekken veel gemakkelijker positieve gebeurtenissen naar zich toe. En gelukkig, je gedachten zijn niet statisch. Hoe je denkt en wat je denkt, dat heb je zelf elk moment in de hand. Ook hierin geldt weer dat je je er eerst bewust van dient te worden. Dan kan er positieve verandering optreden. Een optimistisch persoon ziet er niet voor niets aantrekkelijker uit dan een sombere zwartkijker. Enthousiasme werkt aanstekelijk en vermenigvuldigt zich net als een kaarsvlam zonder ook maar aan kracht te verliezen.
Over verbinding, aandacht & bevestiging
En dit brengt me bij de laatste pijler van vitaliteit, namelijk verbindingen. Zonder warme verbindingen met familieleden, vrienden, kennissen of collega’s ziet het leven er erg kil en eenzaam uit. We zijn nu eenmaal sociale dieren die warmte en genegenheid nodig hebben om ons fijn en geborgen te voelen. En vanuit die geborgenheid, veiligheid en warmte ontstaat de energie om te kunnen presteren, dag in dag uit. We hebben allemaal aandacht en bevestiging nodig om te beseffen dat je ertoe doet. Die aandacht komt voort uit de verbindingen die je met je omgeving hebt gecreëerd.
Geef je leefstijl een boost met leefstijlcoaching of een vitaliteitsprogramma
Over de genoemde leefstijl pijlers valt heel veel te vertellen en te leren. Kan jouw leefstijl wel een gezonde input gebruiken? Ik reik je graag de tools aan om je leefstijl naar een hoger level te brengen via leefstijlcoaching of een Vitaliteitsprogramma. In mijn praktijk kun je via persoonlijke afgestemde leefstijlcoaching consulten in jouw eigen tempo werken aan het verbeteren van je leefstijl en het vergroten van je vitaliteit. Ik reik je graag de sleutels aan en jij mag de deur openen (naar een vitaal leven). Als dank voor het volgen van een traject voor leefstijlcoaching of het vitaliteitsprogramma ontvang je van mij het zeer handzame pocketboekje: Jouw gids naar een beter leven van drs. Richard de Leth van OERSTERK cadeau.

Ontvang gratis het OERSTERK pocketboek